Történet

1977

Hansjürg Stückelberger református lelkész – egy, az üldözött keresztények védelmében megrendezett nagyszabású néma fölvonulást követően – Zürichben megalapítja a Christian Solidarity International (CSI) keresztény emberi jogi szervezetet.

sui020101

Néma tüntetés Zürichben | CSI

Néma tüntetés Zürichben

Svájcban 15 000 keresztény vonult az utcákra, tiltakozásul egy baptista lelkész bebörtönzése miatt, akit lelkiismereti okokból többször elítéltek az akkori Szovjetunióban. A demonstrálók Zürichben és Bernben istentiszteletet is tartottak mindazokért, akiket vallási meggyőződésük miatt meghurcoltak.

Az adományok messze meghaladták a kiadásokat, így Hansjürg Stückelberger zürichi lelkész 1977. április 15-én megalapította a CSI szervezetét.1979

A tiltakozások, közbenjárás és a nyilvánosság informálásának hatására a moszkvai hatóságok nyolc évvel később szabadon engedik a bebörtönzött Georgij Vin baptista lelkészt.


1983

Az Egyházak Világtanácsának a kanadai Vancouverben tartott közgyűlésén a CSI tiltakozik, hogy egyenlőségjelet tesznek a keresztény vértanúk és a meggyilkolt gerillák közé. Nagy figyelem kíséri a CSI előadássorozatát: A vértanúk jelentősége az egyház életében.


1985

A CSI védelmébe veszi a nicaraguai kommunista rezsim által fenyegetett Miguel Obando Bravo bíborost, Managua érsekét. A szervezetet súlyos kritikák érik a katolikus főpap melletti kiállása miatt. A szandinisták 1990-es választási veresége után azonban tömegsírokat találnak, amelyek egyértelműen bizonyítják a kommunisták bűnösségét. A Nemzetgyűlés 2005-ben a Béke Bíborosának nyilvánítja Miguel Obando Bravot a nicaraguai válsághelyzet megoldásában végzett szolgálataiért.


1988

A CSI dokumentumfilmet nyújt be a Hollandiában megrendezett Emberi Jogi Konferencián a Kelet-Európában bebörtönzött keresztényekről. Sok résztvevő „a légkör megmérgezésével” vádolja a szervezetet. 1989-ben lehullik a vasfüggöny.


1991

Azerbajdzsán megtámadja Nagorno-Karabahot, hogy iszlámizálja a keresztény örmény enklávét. A katonai invázió veszélye miatt a CSI légi úton élelmiszereket és gyógyszereket szállít a kis köztársaságba, ezáltal semlegesítve az azeri blokádot.


1995

A CSI megkezdi az észak-szudáni iszlámista rabszolgatartók által elhurcolt dél-szudáni keresztények és animisták visszavásárlását. A nagy világlapok tudósítanak a rabszolga-felszabadító akciókról. Sok afroamerikai emberi jogi aktivista, kongresszusi képviselő, szenátor és EU parlamenti képviselői is csatlakozik a CSI szudáni szerepvállalásához.


2005

Január: A CSI képviselői – sokéves szolgálatuk elismeréseként – a VIP páholyban ülhetnek az iszlám Észak- és a keresztény-animista Dél-Szudáni közt megkötött békeszerződés aláírásán a kenyai Nairobiban.


 2006

Január 1. Hansjürg Stückelberger lemond a CSI igazgatói posztjáról. Lánya, Annette Walder-Stückelberger követi őt a vezetői székben.


2007

30 éves a CSI: az egyházi és politikai körök hangsúlyozzák, hogy a CSI vallásszabadság és emberi jogok iránti elkötelezettsége ma is fontos.


2008

A CSI május 28-án a berni Münsterplatzon szervezett tüntetésen fölhívja a figyelmet, hogy világszerte 200 millió keresztényt üldöznek.
Októbertől Herbert Meier a CSI-Svájc új elnöke. A CSI alapítója, Hansjürg Stückelberger mindenben támogatja.2009

Március: Annette Walder három év elteltével lemond a CSI ügyvezető igazgatói posztjáról, amit Benjamin Doberstein vesz át.
November: a CSI 42 oldalas jelentése fölhívja a nemzetközi figyelmet az Egyiptomban elrabolt, házasságra és iszlámra kényszerített kopt-keresztény nők tragikus sorsára.2010

Szeptember 25: a CSI 2500 ember részvételével tüntetést szervez a berni Münsterplatzon. Teljes vallásszabadságot és egyenlő jogokat követelnek az iszlám világban élő keresztények számára.

December 10-én, az Emberi Jogok Napján a CSI partnerszervezeteivel 50.152 aláírást ad át a svájci szövetségi hatóságoknak a kérdés megoldására. Az aláírásgyűjtést a svájci Evangéliumi Munkaszövetség (Arbeitsgemeinschaft Religionsfreiheit – AGR) vallásszabadsággal foglalkozó munkacsoportja kezdeményezte, amelynek a CSI is tagja.


2011

Július 9: A keresztény többségű Dél-Szudán függetlenségi ünnepére meghívják a CSI képviselőit is. Több évtizedes elkötelezettsége révén a CSI döntően hozzájárult Dél-Szudán különválásához az elnyomó kartúmi rezsim vezette túlnyomórészt iszlám Észak-Szudántól.

sui000153

Benjamin Doberstein

sui000152

Herbert Meier

sui000151
Annette Walder
 
sui000150

Pfr. Hansjürg Stückelberger