25. augusztus 2020

Újabb keresztény templomból lett mecset

A bizánci görög ortodox Szent Megváltó Khôra bazilika 1948 óta múzeum volt.

A-Megváltó-Jézus

Alig múlt el pár hét az Hagia Sophia mecsetté alakítása óta, Recep Tayyip Erdoğan elnök máris újabb bizánci keresztény templomot alakíttatott át mecsetté.

  1. augusztus 21-én – a pénteki ima napjára időzítve – azonnali hatályú elnöki rendelettel mecsetté nyilvánította az isztambuli Szent Megváltó Khôra (törökül Kariye, görögül Χώρᾳ, angolul Chora) templomát. A 2019 decemberében meghozott döntéssel csak a megfelelő pillanatra vártak, ami most érkezett el.

A középkori bizánci görög ortodox keresztény katedrális különlegessége, hogy itt találhatók a legrégebbi és legjobb állapotban fönnmaradt páratlan bizánci freskók és mozaikok. A kultúrtörténeti remekműveket most eltüntetik, vagy legalábbis függönyökkel letakarják, hogy látványuk ne zavarja a muszlim hívők áhítatát. Azért maradhatott meg a Khôrában a legtöbb mozaik, mert a templom a városfalon kívül rekedt. A szinte érintetlen mozaikok és freskók bemutatják Jézusnak és édesanyjának, Szűz Máriának az életét. A Szent Megváltó templomát a bizánci építészet egyik legszebb műveként tartják számon.

A történelem velünk él

Konstantinápoly (Κωνσταντινοπολις) köré komoly védelmi rendszert építettek. Ezek egyike az 5,7 km hosszan elnyúló, 12 m magas, többrétegű, és vizesárokkal megerősített szárazföldi fal, az úgynevezett Theodosius fal. Az Aranyszarv-öböltől egészen a Márvány-tengerig ér, és teljesen elzárja az óvárost a szárazföldtől.

413-ban II. Theodosius (görögösen Theodosziosz) császár utasítására készült el a Konstantinápolyt övező védmű, mely még ezer évig védte a várost. Ezek a félelmetes falak nagyrészt manapság is érintetlenek.

Szent Megváltó Khôra temploma

A bizánci építészet egyik legszebb bazilikáját a 4. század folyamán építették, és ekkor még a Theodosius falon belül állt. Később a városvédő fal odébb került, és a templom már Konstantinápoly szerves része lett. Az újabb fal 413-414-ben épült a templom mellett, így a város védői ide jártak imádkozni.

A Szent Megváltó Khôra bazilikát 1077-1081 folyamán teljesen átépítették, és ekkor alakították ki benne a kereszt alakú (quincunx) folyosókat.

1315-1321 között készültek el benne a ma is látható mozaikok, a kor mesteri képzőművészeti remekei.

Konstantinápoly 1453-as elfoglalásakor a városvédő kapitány megparancsolta, hogy a Khôra templomot mindenképp védjék meg az oszmánoktól. Ezután csak 50 évvel később alakították át iszlám mecsetté. A muzulmán hódítók a mozaikokat nem verték le, hanem vakolattal elfödték.

1948-ban Thomas Whittermore és Paul A. Underwood restaurátor (Amerikai Bizánci Intézet) kezdi meg a templom fölújítását, és a mozaikok föltárását. A munkálatok 1958-ban fejeződtek be, és az épület ezt követően múzeumként (Kariye Müzesi) nyitotta meg kapuit.

A Khôra templomban több mint 100 mozaik, freskó és arany ikonosztázion található.

Az UNESCO Világörökség része

Nabila Massrali, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője a török döntés kapcsán emlékeztetett rá, hogy az „Hagia Sophia székesegyházhoz hasonlóan a Szent Megváltó templom is az UNESCO Világörökség része. A Kultúrák Szövetsége tagjaként Törökország elkötelezte magát a vallás- és kultúraközi párbeszédre, valamint a tolerancia és a közös együttélés előmozdítására” – idézi a Greek City Times.

Erdoğan diktátor elnök iszlám felsőbbrendűséget hirdető nacionalista politikájának középpontjába állította az oszmánok győzelmét a bizánciak fölött.  Az Hagia Sophia mecsetté alakítása után megint eggyel tovább lépett, és az UNESCO Világörökség részeként ismert Kariye múzeumot (Kariye Müzesi) visszaalakíttatta mecsetté.

Kihuny a fény

Mostantól eggyel több müezzin szólít harsány hangon imára Isztambulban, és eggyel kevesebb keresztény bazilika áll az Aranyszarv-öböl partján.

A görög keleti rítusú Szent Megváltó Khôra többé nem hirdetheti Jézus igéjét.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.