• Törökország

Törökország: Erdoğan nem engedi el a lelkészt

24. szeptember 2018

Andrew Brunson amerikai lelkész és magyar származású felesége, Norine már több mint 25 éve él Törökországban. 2016 októberében hamis vádakkal őrizetbe vették Brunsont, hogy így kényszerítsék ki az USA-ban száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását. „A vádirat összes állítását visszautasítom – mondta Andrew Brunson lelkész 2018. április 16-án a törökországi tárgyalóteremben. Védőbeszéde több mint hat órán át tartott. – Jézus Krisztus követője vagyok. Azért élek Törökországban, hogy Jézusról beszéljek az embereknek, és támogassam azokat, akik hisznek benne.” Az 50 éves lelkész az USA atlanti-óceáni partján lévő Észak-Karolina államban született, és 1993 óta Törökországban él. Magyar származású feleségével, Norine-nal együtt Isten hívásának engedelmeskedtek, amikor Törökországba költöztek, hogy ott hirdessék Isten szeretetét. 2010-ben Izmirben megalapították a „Feltámadás Gyülekezetét”, amelynek a 81 milliós, 99%-ban szunnita muszlim lakosú országban mindössze 25 török és körülbelül ugyanennyi külföldi tagja van.

Terrorista lelkész?

A török hatóságok 2016. október 7-én őrizetbe vették Brunsont. „A militáns Kurd Munkáspárt (PKK) és Fethullah Gülen iszlám hittudós támogatását élvezi” – szól az ellene emelt vád, amiért akár 35 év börtönt is kaphat.

A feljelentés azonban minden alapot nélkülöz. „Keresztény lelkészként nem tartozom semmilyen iszlámista szervezethez” – jelentette ki Andrew Brunson a bíróságon. Az ártatlansága ellenére mégis már több mint másfél éve rács mögött tartott lelkész a nyomorúságos körülmények miatt 23 kg-t lefogyott, és lelkileg is nagyon leromlott az állapota. Nyolcszemélyes celláját többször 20 bűnözővel kell megosztania, ugyanakkor időnként magánzárkába zárják, és 10 hónapig gyógyszereket sem kapott.

Erdoğan: Brunson Gülenért

Recep Tayyip Erdoğan elnök egy interjúban ezt mondta az esetről: Andrew Brunson lelkészt azonnal elengedik, amint az USA kiszolgáltatja Fethullah Gülent Törökországnak. Erdoğan az iszlám hittudóst – volt bizalmasát – vádolja a 2016. júliusi önpuccs kitervelésével.

Az amerikai lelkész letartóztatása elrettentő hatást gyakorol és rámutat a törökországi keresztények sebezhetőségére is, akik védtelenek az ilyesfajta megbélyegzések ellen. A rájuk nehezedő nyomás amúgyis óriási, hiszen Erdoğan uralma alatt megerősödött a törökség és az iszlám állítólagos megbonthatatlan szövetsége. A 81 milliós összlakosság már csak alig 0,1%-át kitevő keresztényt gyakran külföldi fenyegetésnek állítják be annak ellenére, hogy nekik már több mint 2000 éve ez a hazájuk.

A per folytatódik

Jeanne Shaheen és Lindsey Graham amerikai szenátorok 2018. június 29-én meglátogatták Brunsont a börtönben, majd fogadta őket Erdoğan elnök is, akitől kérték a lelkész elengedését. Shaheen szenátor ezután a washingtoni kongresszusban követelte, hogy Törökországot sújtsák szankciókkal Brunson törvénytelen fogva tartása miatt.

Norine Brunson közölte, hogy az elviselhetetlen nyári hőségtől alig tudnak aludni a foglyok a börtönben. Hozzátette:

„Andrew mostanában már megbékélt, és a jézusi értékek alapján látja a világot: »Azok, akiket Ő szeret, és akik szeretik Őt, hajlandók szenvedni is érte.«  Gyakran így fohászkodik: »Atyám, add, hogy föllángoljon bennem Jézus iránti szereteted, hogy lelkes és buzgó követője legyek, és megtegyek bármit, amit Ő kér.«”

A bíró a 2018. július 18-i meghallgatáson ismét elutasította a vádlott ideiglenes szabadlábra helyezését – jelentette védője, Ismail Cem Halavurt. Brunsont legközelebb 2018. október 12-én hallgatják ki.

Üzenet a követségnek

Andrew Brunson lelkészt csupán azért tartják fogva, mert amerikai állampolgár, és keresztény. Ezért követeljük azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását. Törökországban törvények szavatolják a vallásszabadságot. Kérjük, írd alá a mellékelt tiltakozó lapot, amelyet a Török Köztársaság budapesti nagykövetségéhez címeztünk. Andrew Brunson lelkész és felesége, Norine nevében is köszönjük szolidaritásodat!

Kommentáld a cikket

A kommentárt sikeresen továbbítottuk.

A kommentet sikeresen továbbítottuk. Az adminisztrátor ellenőrzése után közöljük.