24. szeptember 2018

Törökország: Erdoğan nem engedi el a lelkészt

Andrew Brunson amerikai lelkész és magyar származású felesége, Norine már több mint 25 éve él Törökországban. 2016 októberében hamis vádakkal őrizetbe vették Brunsont, hogy így kényszerítsék ki az USA-ban száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását.

tur170301

 „A vádirat összes állítását visszautasítom – mondta Andrew Brunson lelkész 2018. április 16-án a törökországi tárgyalóteremben. Védőbeszéde több mint hat órán át tartott. – Jézus Krisztus követője vagyok. Azért élek Törökországban, hogy Jézusról beszéljek az embereknek, és támogassam azokat, akik hisznek benne.” Az 50 éves lelkész az USA atlanti-óceáni partján lévő Észak-Karolina államban született, és 1993 óta Törökországban él. Magyar származású feleségével, Norine-nal együtt Isten hívásának engedelmeskedtek, amikor Törökországba költöztek, hogy ott hirdessék Isten szeretetét. 2010-ben Izmirben megalapították a „Feltámadás Gyülekezetét”, amelynek a 81 milliós, 99%-ban szunnita muszlim lakosú országban mindössze 25 török és körülbelül ugyanennyi külföldi tagja van.

Terrorista lelkész?

A török hatóságok 2016. október 7-én őrizetbe vették Brunsont. „A militáns Kurd Munkáspárt (PKK) és Fethullah Gülen iszlám hittudós támogatását élvezi” – szól az ellene emelt vád, amiért akár 35 év börtönt is kaphat.

A feljelentés azonban minden alapot nélkülöz. „Keresztény lelkészként nem tartozom semmilyen iszlámista szervezethez” – jelentette ki Andrew Brunson a bíróságon. Az ártatlansága ellenére mégis már több mint másfél éve rács mögött tartott lelkész a nyomorúságos körülmények miatt 23 kg-t lefogyott, és lelkileg is nagyon leromlott az állapota. Nyolcszemélyes celláját többször 20 bűnözővel kell megosztania, ugyanakkor időnként magánzárkába zárják, és 10 hónapig gyógyszereket sem kapott.

Erdoğan: Brunson Gülenért

Recep Tayyip Erdoğan elnök egy interjúban ezt mondta az esetről: Andrew Brunson lelkészt azonnal elengedik, amint az USA kiszolgáltatja Fethullah Gülent Törökországnak. Erdoğan az iszlám hittudóst – volt bizalmasát – vádolja a 2016. júliusi önpuccs kitervelésével.

Az amerikai lelkész letartóztatása elrettentő hatást gyakorol és rámutat a törökországi keresztények sebezhetőségére is, akik védtelenek az ilyesfajta megbélyegzések ellen. A rájuk nehezedő nyomás amúgyis óriási, hiszen Erdoğan uralma alatt megerősödött a törökség és az iszlám állítólagos megbonthatatlan szövetsége. A 81 milliós összlakosság már csak alig 0,1%-át kitevő keresztényt gyakran külföldi fenyegetésnek állítják be annak ellenére, hogy nekik már több mint 2000 éve ez a hazájuk.

A per folytatódik

Jeanne Shaheen és Lindsey Graham amerikai szenátorok 2018. június 29-én meglátogatták Brunsont a börtönben, majd fogadta őket Erdoğan elnök is, akitől kérték a lelkész elengedését. Shaheen szenátor ezután a washingtoni kongresszusban követelte, hogy Törökországot sújtsák szankciókkal Brunson törvénytelen fogva tartása miatt.

Norine Brunson közölte, hogy az elviselhetetlen nyári hőségtől alig tudnak aludni a foglyok a börtönben. Hozzátette:

„Andrew mostanában már megbékélt, és a jézusi értékek alapján látja a világot: »Azok, akiket Ő szeret, és akik szeretik Őt, hajlandók szenvedni is érte.«  Gyakran így fohászkodik: »Atyám, add, hogy föllángoljon bennem Jézus iránti szereteted, hogy lelkes és buzgó követője legyek, és megtegyek bármit, amit Ő kér.«”

A bíró a 2018. július 18-i meghallgatáson ismét elutasította a vádlott ideiglenes szabadlábra helyezését – jelentette védője, Ismail Cem Halavurt. Brunsont legközelebb 2018. október 12-én hallgatják ki.

Üzenet a követségnek

Andrew Brunson lelkészt csupán azért tartják fogva, mert amerikai állampolgár, és keresztény. Ezért követeljük azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását. Törökországban törvények szavatolják a vallásszabadságot. Kérjük, írd alá a mellékelt tiltakozó lapot, amelyet a Török Köztársaság budapesti nagykövetségéhez címeztünk. Andrew Brunson lelkész és felesége, Norine nevében is köszönjük szolidaritásodat!

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.