26. március 2019

Tádzsikisztán: Bátorító levél Bakrom lelkésznek

Bakrom Kolmatov lelkész, egy protestáns gyülekezet vezetője 2017. július óta börtönben ül. Azért ítélték el, mert „szélsőséges dalokkal gyűlöletet szított”.

Bakrom-Kolmatov-lelkész-még-több-mint-egy-évig-rács-mögött-marad.-zvg

Bakrom Kolmatovot (43 éves) egy 2017. április 10-én tartott házkutatás során vették őrizetbe. A nyomozók Hudzsandban (Észak-Tádzsikisztán) benyomultak a templomba, lökdösték és megverték a gyülekezet vezetőjét. Az ott található könyveket, műszaki cikkeket, és a lelkész számítógépét elkobozták.

A keresztény dalok extrémnek minősülnek

A razzia annak ellenére történt, hogy Bakrom lelkész templomát az Állami Vallási Ügyek Bizottsága nyilvántartásba vette, így jogi státusszal rendelkezik. Letartóztatása után három hónappal három év börtönbüntetésre ítélték a lelkészt, „nemzeti, etnikai és vallási gyűlöletre való felbujtás” vádjával, a tádzsik büntetőtörvénykönyv 189. cikkének 1. bekezdése alapján.

Barátai szerint valójában azzal vádolták, hogy a közösséget extrém dalok éneklésére ösztönzi, hogy vallási gyűlöletet szítson. A titkosrendőrség azt állította, hogy Kolmatov a számítógépén talált dalokkal puccsot készített elő. Köztük voltak olyanok, mint: „Dicsérjétek Istent, ó, ti istentelen földiek”; „Isten hadserege előre tör” és „Nem a hús és a vér ellen harcolunk”.

Amikor hároméves börtönbüntetését másodszor is megerősítették, Bakrom lelkész úgy döntött, hogy elfogadja az ítéletet. A foglyot az otthonától 360 km-re lévő Khatlon tartomány (Dél-Nyugat-Tádzsikisztán) Yavan börtönébe szállították. Felesége, Gulnora Kolmatova csak 2018 augusztusában és novemberében tudta meglátogatni. Akkor azt mondta, hogy férje fizikailag és szellemileg egészséges és viszonylag jó helyzetben van. De közbenjárására és buzdításra van szüksége.


Korlátozott vallásszabadság

Az egykori szovjetköztársaság Tádzsikisztán hivatalosan világi ország, melynek alkotmánya garantálja a vallásszabadságot. A gyakorlatban azonban a hatóságok állami engedélyhez kötik a vallásgyakorlatot. A vallási intézmények tevékenységét felügyelik, hogy megakadályozzák a politikai vagy a „szélsőséges” jelenségeket. Tádzsikisztán 9 millió lakosának többsége muszlim. A hivatalosan elismert keresztény kisebbség ortodox, baptista, katolikus és (dél-koreai) protestáns hívőkből áll. Bakrom Kolmatov lelkész Sonmin Sonbogym (Good News of Grace – A kegyelem jó híre) egyházát dél-koreai misszionáriusok alapították.


Köszönjük, hogy aláírod a Kolmatov lelkésznek címzett buzdítást, akinek szüksége van a támogatásodra!

Kholmatovu Bakhromu Khasanovichu
6th otryad
Ispravitelno-Trudovaya Koloniya
yas. 3/6
Yavan
Tadschikistan

 

Dear Pastor Bakhrom

We were concerned and saddened to hear about your imprisonment as a result of your work as a pastor with the Sonmin Sonbogym church. We would like to assure you of our prayers for your release.

We pray that God will give you strength and that you may continue to witness to His grace and love. Our thoughts and prayers are also with your family, so far away from you.

Yours in Christ

 

—————                                                                          ————–

Hely, keltezés                                                                               Aláírás

 

Nagyon elszomorít, és aggodalommal tölt el, hogy börtönbe került a Sonmin Sonbogym gyülekezetért végzett lelkészi szolgálata miatt. Imádkozunk mielőbbi kiszabadulásáért.

Isten adjon erőt Önnek, hogy továbbra is tanúskodjon az Úr kegyelméről és szeretetéről. Gondolatban és imáinkban együtt vagyunk az Ön messze szakadt családtagjaival. Krisztusban híve

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.