23. január 2020

Tádzsikisztán: Bakrom lelkész kiszabadult!

Bakrom Kolmatov protestáns lelkész büntetésének lejárta előtt három hónappal elhagyhatta a börtönt. A gyülekezeti vezetőt vallási gyűlölet szítása miatt három év fogságra ítélték.

17_tadschikistan

Bakrom lelkész 2019. december 17-én nagy örömmel vette tudomásul, hogy több mint két és fél év börtön után szabadon engedik: „Szeretnék végtelen köszönetet mondani mindazoknak, akik imádkoztak értem, a családomért és az egyházamért. Fogságom idején mindig éreztem az imákat, amelyek segítettek elviselni a nehéz időket.”

A tádzsik hatóságok fenyegetnek

A háromgyermekes apát egy 2017. áprilisban tartott razzia során a saját templomában tartóztatták le Hudzsandban(Tádzsikisztán második legnagyobb városa, lakossága 173 ezer). A nyomozók a házkutatás során rendkívül erőszakosak voltak, többek között elkobozták a lelkész számítógépét is. Az intézkedésre annak ellenére került sor, hogy Kolmatov Good News of Grace (Kegyelem Jó Híre) gyülekezetét bejegyezték és ennek megfelelően rendelkezik az Állami Vallási Ügyek Bizottsága működési engedélyével.

2017 júliusában a lelkészt három év börtönre ítélték. A tádzsik hatóságok megfenyegették Kolmatov családját és barátait is, hogy súlyos következményekre számíthatnak, ha nyilvánosságra merik hozni az ügy részleteit. Ennek ellenére kiszivárgott, hogy Bakrom Kolmatovot „nemzeti, etnikai, faji és vallási gyűlölet szítása” miatt a tádzsik büntetőtörvénykönyv 189. cikkének (1) bekezdése alapján ítélték el.

Szélsőséges dicsőítő énekek?

A titkosrendőrség azzal is megvádolta, hogy veszélyes tartalmú dalokat találtak a lelkész lefoglalt számítógépén. Ezek olyan szakaszokat tartalmaztak, mint: „Nem a hús és a vér ellen harcolunk” vagy „Isten hadserege előre tör”. A „Nemcsak egy asztalos” című könyvet, amelyet a biztonságiak a templomi razzia során foglaltak le, szintén szélsőségesnek minősítették. A foglyot az otthonától 360 km-re lévő Katlon tartomány (Dél-Nyugat-Tádzsikisztán) Yavan börtönébe szállították, itt kellett leülnie büntetését. Mukszin Mirkamolov, Hudzsand vallási ügyekkel megbízott adminisztratív igazgatója a következőképpen kommentálta az ítéletet: „A bíróság döntésének nincs köze ahhoz a tényhez, hogy a vádlott keresztény. Tádzsikisztánban minden vallás egyenrangú. A lelkész megsértette a törvényt, ezért elítélték.”

Kolmatov másodfokon elfogadta a bírósági határozatot. Végül büntetésének lejárta előtt három hónappal szabadulhatott.

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.