17. november 2020

Szíria: Egy háború, szankciók és koronavírus sújtotta ország

Haroutune Selimian lelkipásztor az aleppói örmény protestáns közösség elnöke. A CSI segítségével fáradhatatlanul dolgozik, hogy segítse hazája keresztényeit a háború, a gazdasági válság és a mostani járvány leküzdésében.

Sziria-Borito

CSI: Mi késztette egyházi szolgálatra?

Haroutune Selimian Atya: 19 éves koromban elfogadtam Jézus Krisztust személyes Megváltómként. Utána, amikor láttam, hogy igazságtalanság sújtja a népemet, úgy éreztem, valamit tennem kell ez ellen. Rájöttem, hogy a fiataloknak nincs esélyük biztos oktatásra, és az örmények és a többi kisebbség társadalmi diszkriminációtól szenvedtek.

Hiszem, hogy Isten az igazság szolgálatára hívott meg, hogy szeretetet adjak az embereknek, és teljes szívemből szolgáljam őt. Ez soha nem könnyű út, de ma is éppoly biztos vagyok az elhívásomban, mint 30 évvel ezelőtt.

Meséljen közösségéről, a szíriai örmény protestánsokról.

Egyházunk a három örmény felekezet egyike, az Örmény Apostoli Egyház és az Örmény Katolikus Egyház mellett. Tagjaink többsége azoknak az örményeknek a leszármazottja, akik az 1915-ös népirtás során Anatóliából Szíriába menekültek. Számukra Aleppó volt az első állomás. A város az örmény protestáns közösség központja lett Szíriában.

Az örmény menekültek ideérkezésükkor előbb új templomokat és iskolákat emeltek, és csak azután építettek házakat. Ez nagyon jellemző az örményekre. Az egyház közösségi életünk központjában áll. Identitásunkat egyházi gyülekezetünkben és Isten népének adott, mindig érvényes ígéreteiben találjuk meg.

Hogyan élte túl az aleppói közösség a 2012-2016 közötti legrosszabb háborús éveket, amikor a lázadók és a kormánycsapatok súlyos csatákat vívtak egymással?

El sem tudják képzelni, milyen szörnyű volt. Szinte minden család komoly veszteséget szenvedett: elvesztette szeretteit, otthonát, vagy a munkahelyét. A szülőknek az utcán vagy a kertben kellett eltemetniük gyermekeiket, mert nem volt biztonságos a temetőbe menni. El sem tudok képzelni rosszabbat annál, amit láttam.

Az örmények mindig is hűségesek voltak Szíriához, de mivel kisebbség vagyunk, külön nehézségekkel kell megküzdenünk. A Törökország által támogatott lázadók Szíria határmenti régióiban, Aleppó közelében harcoltak. Tudták, melyik negyedben lakunk, és célba vettek minket. Örmények tízezrei menekültek el Aleppóból a harcok során. A háború előtti 80 ezerből mára csupán körülbelül 12 ezer örmény maradt itt.

Hogyan reagált Ön és egyháza a háború áldozatainak szenvedésére?

A háború alatt egy poliklinikát hoztunk létre a betegek és sebesültek ellátására. Nagyon büszkék vagyunk erre a projektre. Templomunk a város olyan részén található, ahol muzulmánok, keresztények, arabok, kurdok és örmények élnek együtt. Klinikánk orvosai mindenkinek segítséget nyújtanak, vallástól vagy etnikai hovatartozástól függetlenül.

Milyen az élet azóta, hogy a kormány 2016-ban visszaszerezte Aleppót?

Rendkívül nehéz. 2016-2019 között a lázadók többször megtámadták a várost. Alagutakat ástak a lakókörzetek alatt, ahonnan bombatámadásokat hajtottak végre. Megsemmisítették a város vízellátásának nagy részét. Jelenleg főleg a pusztító gazdasági helyzettől szenvedünk. Úgy tűnik, a fiataloknak nincs más perspektívájuk a sorkatonaságon kívül. Sokan ezért elhagyják a várost.

Hogyan befolyásolja Aleppót a Covid-19 járvány?

Az elmúlt hetekben hirtelen megnőtt a halálozások száma. Aleppóban becslések szerint jelenleg körülbelül 350 ezer ember fertőzött a vírussal. A háború miatt alig van kórház nálunk. Szeptemberben 75 szíriai orvost ölt meg a vírus, köztük 6 aleppóit mindössze egyetlen nap alatt.

A CSI adományozói nagy változást hoztak a válságban. Nekik köszönhetően oktatni tudjuk az embereket, maszkokat és gyógyszereket adunk nekik, és gondoskodunk azokról a családtagokról, akik otthon elszigetelten élnek, míg szeretteik kórházban vannak.

Milyen következményei vannak az USA és az EU által bevezetett gazdasági szankcióknak?

A nagy hazugság az, hogy a szankciók a kormány, és nem az emberek ellen irányulnak. A gazdasági büntetés semmilyen hátrányt nem okoz a hatóságoknak, hisz ők vagyonosak. Emellett sokuknak saját üzleti hálózata van. Milliókat keresnek, milliókat veszítenek, nem érdekli őket. A szankciók valódi áldozatai a szíriai emberek.

Nem vásárolhatunk építőanyagot kórházaink és otthonaink újjáépítésére. Nem tudunk maszkokat importálni. Míg 2013 nyarán 1 USA dollár 335 lírát ért, ma 2200 lírát (majd 7-szer többet) kell fizetni érte. A szankciók elértéktelenítették a fizetést. Hogy őszinte legyek, a helyzet rosszabb, mint a háború alatt volt.

Köszönöm, Atyám. A CSI imával és szolidaritással támogatja Önöket.

Köszönjük. Isten áldja meg Önöket ezért.

Aláírásoddal támogasd a keresztény és más vallási kisebbségek védelmezőit!

CSI-Magyarország

Budapest

Pf 291

1242

Dear Kakreh Moo, Pascale Warda, Father John Bakeni and Rev. Haroutune Selimian

Our sincere thanks for your selfless and courageous work on behalf of Christians and other religious minorities in your country. We are in awe of your great dedication to those persecuted for their faith and mindful of the risks your commitment entails.

We pray for protection for you and your family. May God richly bless you and give you strength to continue your valued ministry.

Kind regards

 

Köszönjük az Ön hazájában élő keresztények és más vallási kisebbségek iránti önzetlen és bátor elkötelezettségét. Tiszteljük a hitük miatt üldözöttek iránti kiállását, és tisztában vagyunk az ezzel járó kockázatokkal. Imádkozunk az Ön és családja védelméért. Isten áldja meg bőkezűen és adjon erőt értékes szolgálata folytatásához.

CSI számlaszám: OTP Bank

HUF 117 070 24-204 527 08

EUR IBAN HU71 1176 3079 1181 8887 0000 0000  

Swift code: OTPVHUHB

 

 

 

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.