07. április 2020

Szíria: A koronavírus terjedésének következetes megelőzése

Hivatalosan a pandémia eddig alig érintette Szíriát. Mivel azonban a háború sújtotta országban az orvosi ellátás nagyon hiányos, a megelőző intézkedések rendkívül fontosak – magyarázza Dr. Nabil Antaki, a CSI aleppói partnere. Szíria második legnagyobb városában a CSI támogatja a koronavírus járvány veszélyeire figyelmeztető kampányt.

001_Armenian

A szíriai kormány szigorú intézkedéseket hozott a koronavírus terjedésének megakadályozására. Az iskolákat 2020. március 13-án bezárták, az országhatárt lezárták. Az éttermek, kávézók és szórakozóhelyek is zárva vannak. Nincsenek kulturális események sem.

A szíriai tartományok közötti utazás csak korlátozottan lehetséges. Március 30. óta országos kijárási tilalom van este 6 órától reggel 6 óráig. Ezenkívül a damaszkuszi repülőtéren megszűnt a nemzetközi légi forgalom.

A drasztikus intézkedések az északkelet-szíriai kurd területeken és az iszlámista lázadók által elfoglalt északnyugati régiókban is érvényesek.

Az első fertőzést március végén jelentették

A szigorú intézkedések ismeretében bárki könnyen azt hiheti, hogy Szíriában már több ezer koronavírussal fertőzött ember él. Pedig 2020. április 6-ig mindössze 19 ember betegedett meg, közülük kettő végződött halállal. Az első fertőzött személyről – egy 20 éves nőről, aki külföldről tért vissza Szíriába – március 22-én számoltak be.

A szíriaiak meglepő módon betartják a kormány szigorú utasításait. Sokan rendszeresen maszkot és kesztyűt viselnek, és amikor csak lehetséges, kézfertőtlenítőt használnak.

Szíria nem bírna ki egy európai méretű járványt

A CSI partnere, Dr. Nabil Antaki elmondta: jó oka van a korlátozó intézkedések lakossággal történő következetes betartatásának. „Infrastruktúránk szinte teljesen megsemmisült a háborúban. Mi, szírek megsemmisülnénk, ha itt egy európaihoz hasonló koronajárvány törne ki. Ha a kétmilliós Aleppóban 1000 ember fertőződne meg koronavírussal, 100 betegnek kéne intenzív kezelést kapnia lélegeztetőgéppel. De egész Aleppóban összesen nincs ennyi gépünk. Ezért feltétlenül szükséges, hogy betartsuk a szigorú korlátozó intézkedéseket.”

Antaki azt is hangsúlyozza, hogy még több szíriait kell megszűrni koronavírusra, különös tekintettel az egészségügyi dolgozókra és a koronabetegek családtagjaira. Aleppóban nem tudják diagnosztizálni a koronavírussal gyanúsítottakat. „Ha gyanús eset merül föl a kórházamban, a mintát Damaszkuszba küldjük, ahol szükség esetén megerősítik.”

Antaki kéri a szankciók eltörlését

A pandémia elleni intézkedések szigorú betartása további megpróbáltatásokkal sújtja a már eddig is sokat szenvedett szír népet. A munkanélküliség és az árak még magasabbra nőnek. Az alapvető termékekhez még nehezebben jutnak hozzá. A Szíria elleni nemzetközi gazdasági szankciók, amelyeket az ENSZ nem hagyott jóvá, már eddig is emberek ezreit pusztították el. A koronajárvány súlyosbítja a szankciók hatásait – figyelmeztet Nabil Antaki. A CSI partnere egyértelműen kijelenti: „Jó lenne, ha az Európai Unió és az Egyesült Államok megszüntetné ezeket a szankciókat.”

A CSI projektjei szintén érintettek

A CSI több, a koronavírus terjedése elleni védelemről szóló projektjét is érintik a megszorítások. Partnereinknek ezért kreatívnak kell lenniük, hogy folytathassák a munkát.

Ez vonatkozik például a CSI partner Iszkander Agobian tevékenységére, aki 2019 novemberében nyitotta meg gyermek- és nőközpontját a Tartusz kikötővárosban lévő Wadi-ash Shaterben. 80 gyermeket gondoztak itt. A pszichoterápiás csoportos megbeszéléseken 15 nő vett részt. További 20 nő fodrászatot tanult. A központot a koronajárvány miatt be kellett zárni.

A szír vállalkozás közben alternatív ápolási lehetőségeket talált. Gyorsan új központot helyeztek üzembe a háború sújtotta ar-Rastan városban, Homsztól 20 km-re északra. Mivel Iszkander nem tud odamenni, két nőt vett föl ar-Rastanból, akik most tíz gyermeket gondoznak. Rajzot és a képzőművészetet tanítanak nekik. Így lehetővé teszik, hogy a köztes időt értelmes munkával töltsék. Több kisebb műalkotás már meg is született.

A Tartuszban gondozott gyermekek Iszkandertől kapnak festőeszközöket, hogy otthonról folytathassák kreatív tevékenységüket. A férfi a közösségi médiában is kapcsolatba tud lépni a csoportjával. Az alkalmazott nők továbbra is megkapják a fizetésüket.

A CSI támogatja a járvány elleni küzdelmet

A CSI a pandémia szíriai terjedése elleni küzdelemben, amely Dr. Nabil Antaki szerint végzetes következményekkel járhat, támogatja az aleppói örmény protestáns közösséget is. Helyi partnereink élelmiszert és gyógyszereket osztanak szét az embereknek, akik a kijárási tilalom miatt még súlyosabb helyzetbe kerültek. Képzéseken oktatják a lakosságot a Covid-19 veszélyeire, megtanítják őket a fertőzés elleni védelem legfontosabb szabályaira, arcmaszkot, szappant és fertőtlenítőszereket osztanak szét nekik.

Az örmény protestáns közösség nagyon aktív a koronavírus terjedése elleni digitális megelőző munkában is. A Béthel templom és a környékbeli területek nagyszabású, alapos fertőtlenítését már elvégezték. Az aleppói örmény evangélikus „Béthel Poliklinika” orvosi és ápolói csapata nagyon profin kezeli a Covid-19 terjedésének kockázatát. Állandó kapcsolatban állnak az egészségügyi hatóságokkal. A koronavírustól és más betegségektől szenvedők számára pedig ingyenes orvosi ellátást biztosítanak.

 

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.