13. július 2020

Új elnök a CSI-Svájc élén

2020. július 2-án Dr. Peter Märki protestáns lelkészt választották a CSI-Svájc Alapítvány elnökévé. A svájci lelkész 2003-ban lett a CSI-Svájc kuratóriumi tagja. Előtte 13 évig az alelnöki posztot töltötte be.

Peter-Märki-borítókép

Peter Märki évekig Ittigen (Bern kanton) református lelkésze volt. A mintegy 12 ezer lakosú nyugat-svájci városkának van egy ökumenikus temploma, ahol a protestáns és katolikus hívők egyazon tető alatt imádkozhatnak. Peter Märki hosszú időn át együttműködött a katolikus testvérközösséggel.

A lelkész Zürichben született és gyermekkorát is ott töltötte. A Zürich Nord Gimnáziumban (Gymnasium Zürich Nord) érettségizett, majd a Zürichi Egyetemen (Universität Zürich) germanisztikát tanult. Később teológiát végzett és lelkész lett.

Elnökké választása alkalmából Peter Märki a következőket mondta:

„Számomra nagy megtiszteltetés és kiváltság, hogy a CSI-t ebben az új szerepben szolgálhatom. A Christian Solidarity International (CSI) azt a célt tűzte ki maga elé, hogy aktívan támogatja az elnyomott keresztényeket és az erőszakos vallásüldözések többi áldozatait. Ez ma sokkal fontosabb, mint valaha. Világszerte nő a vallási és szekuláris szélsőségesség. Elnökként az a célom, hogy megfeleljek ennek a kihívásnak, és segítsem a CSI emberi jogi és humanitárius alapelveinek érvényesítését és megerősítését.”

 Herbert Meier: „Továbbra is támogatom a CSI küldetését”

Peter Märki a volt nemzetközi elnök, Herbert Meier bázeli jogász és katolikus lapkiadó utóda. Meier több mint 30 éve elkötelezett támogatója a CSI-nek, és ez idő alatt különféle vezetői pozíciókat töltött be. 2008-ban a CSI-Svájc kuratóriumi elnökévé, majd 2010-ben a CSI nemzetközi elnökévé választották. 2017-ben bejelentette, hogy a közeljövőben lemond a CSI-ben betöltött vezető pozícióiról. Herbert Meier visszavonulása alkalmából kijelentette: „Továbbra is abszolút lojalitással támogatom a CSI küldetését.”

„Herbert Meier döntő szerepet játszott a CSI mandátumának teljesítésében: szolidaritást mutatni az üldözött keresztényekkel és a többi vallásfelekezet ártatlan áldozataival. Vezetői képességeit nagyra értékeljük a CSI nemzetközi hálózatán belül, azonban elsősorban a kíméletlen vallási üldöztetés és diszkrimináció áldozatai lehetnek hálásak neki. Személye mindannyiunknak hiányozni fog” – mondta Dr. John Eibner, a CSI-Svájc ügyvezető igazgatója.

Az alapítvány kuratóriuma és a CSI munkatársai is hálás köszönetüket fejezik ki Herbert Meier értékes munkájáért és további hosszú áldásos éveket kívánunk neki.

A CSI nemzetközi testülete, amely a nemzeti irodák (köztük a CSI-Magyarország) képviselőiből áll, 2020. július 27-én választ új nemzetközi elnököt.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.