• Szíria

Pontosan 10 éve történt…

26. március 2021

Dr. Nabil Antaki szemorvos, a CSI szíriai partnere legfrissebb helyzetjelentése hazájából: 41. levél Aleppóból (2021. március 15.).Szíriában 2011. március 15-én, éppen 10 éve kezdődtek az események. A tiltakozások nagyon gyorsan fegyveres konfliktussá fajultak.

A lázadók jogállamot és demokráciát ígértek, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat és küzd a korrupció ellen. Mindenki hamar rájött, hogy a „mérsékelt lázadók” valójában szélsőséges iszlámisták (Iszlám Állam, Al-Nuszra Front és hasonló csoportok); meg akarják buktatni a régió egyetlen világi államát, hogy iszlám teokráciává változtassák; hogy a világ legkevésbé progresszív országai (ahol sem demokrácia, sem emberi jog nincs) fegyverezték föl és finanszírozták őket; és olyan nyugati országok támogatják őket, amelyek meg akarják buktatni a régió egyetlen olyan rezsimjét, amely nemet mert mondani hegemóniájukra (miután megszabadultak az iraki és líbiai vezetőktől), és azt gondolták, hogy mindez könnyű lesz, „csupán néhány hét és kész”.

A nyugati médiában annyira dicsőített arab tavaszból a szírek csak egy hosszú (10 évig tartó), nagyon kemény és elviselhetetlen telet láttak, ami tönkretette az országot, infrastruktúráját, régészeti örökségét, iskoláit, gyárait, kórházait; amely megölt több mint 400 000 embert, és 5 milliót menekülésre kényszerített a szomszédos országokba; 8 millió embert tett belső menekültté; több millióan költöztek el Európába és más nyugati országokba.

Tíz éve háborúban élünk; igen, ez több mint a múlt század két világháborúja együttvéve: a szenvedés, gyász, szegénység, nyomor mindennapjaink részévé vált. Minden napunk egy újabb rémálom… Gyermekeink gyermekkorát ellopták, a tinédzserek álmai eltűntek, fiataljaink jövője nem létezik. A tragédia előtt nagyon jól éltünk egy biztonságos, stabil, szekuláris és virágzó országban; bár nem volt minden tökéletes; de semmilyen igazságtalanság, az emberi jogok megsértése, sőt egyetlen reform sem igazolja hazánk elpusztítását és a szírek nemzedékeinek feláldozását.

Bár egy éve már alig vannak harcok Szíriában, a szíriaiak élete nehézségekbe ütközik és gyötrelmet okoz. Páratlan gazdasági válságot élünk át, amelyet a tízéves háború, a libanoni pénzügyi válság, valamint az USA és az európai országok által bevezetett szankciók okoznak. Az amerikai dollár jelenleg 4000 szír font, míg 10 évvel ezelőtt 50 szír fontot ért, egy évvel ezelőtt pedig 1000 szír fonton állt. Az infláció elszabadult, a megélhetési költségek szédítően emelkednek. A családok 70%-a a szegénységi küszöb alatt él, és a többség az NGO-k (nem kormányzati szervek) élelmiszer, higiéniai és orvosi segítsége nélkül nem élné túl. Ha összehasonlítjuk 10 létszükségleti termék 2020. októberi árait a 2021. március 1-jei áraikkal, azt látjuk, hogy a drágulás 5 hónap alatt 70%-kal nőtt, miközben az emberek jövedelme nem emelkedett. A tömegek egyre szegényebbek és nem tudnak megélni.

Bár honfitársaim kiérdemlik a tűrőképesség világbajnokai címet, erejük fogytán, és nem akarnak mást, csak a világ többi népéhez hasonlóan, normálisan és méltóságteljesen élni.

A Covid-19 járvány súlyosbította az amúgy is elég rossz helyzetet. December-január hónapokban a betegség második hullámát szenvedtük el. Mi, Kék Maristák (laikus szerzetesek: https://www.marista.hu), súlyos árat fizettünk: sok önkéntes és szülő betegedett meg, sőt vannak halottaink is. Nagyon nagy veszteség Georges Hakim testvér, a Kék Maristák egyik oszlopának halála, aki 15 napot töltött lélegeztetőgépen az intenzív osztályon; legidősebb testvérünk, Margo 10 napig kapott oxigént a kórházban. Leyla, a feleségem decemberben, én pedig februárban betegedtem meg. Hála Istennek, már teljesen felépültünk.

Mi, Kék Maristák ebben a válságos és nyomorúság időben is együttérzéssel élünk, és szolidárisak vagyunk a leginkább rászorulókkal és a lakóhelyüket elhagyni kényszerültekkel.

2012-2018 között 6 éven át havonta élelmiszerkosarakat osztottunk több mint ezer családnak, hogy segítsünk túlélni a háború sötét éveit. 2019 elején abbahagytuk a projektet, abban a meggyőződésben, hogy a családok többé ne függjenek az NGO-któl, hanem próbáljanak munkából megélni. Sajnos a gazdasági helyzet jelenleg olyan rossz, hogy az emberek képtelenek erre, és könyörögtek, hogy segítsük őket újra élelemmel. Az ENSZ World Food Program legfrissebb adatai szerint „a szíriai lakosság körülbelül 60%-a nem jut elegendő, biztonságos és tápláló ételhez. 2020-ban négy és fél millió ember került ebbe a kategóriába”.

Ezért 2020. novembertől folytatjuk a havi élelmiszercsomagok kiosztását ezer családnak. Egy 5.000.-HUF (az átlagbér 80%-a) értékű kosár ellát egy négytagú családot 10 napig.

Amikor 2018 végén úgy döntöttünk, hogy leállítjuk élelmiszerkosár programunkat, hiszen itt az ideje, hogy az emberek saját erőből keressék megélhetésüket, már évek óta futott „mikroprojektünk” a MIT fiatal felnőtteknek szóló központjában. Megtanítjuk a fiatalokat, hogyan tudnak saját vállalkozást létrehozni és a legéletképesebb projekteket finanszírozzuk. Az elmúlt 5 évben 188 mikroprojektet támogattunk. Létrehoztunk egy szakképzési programot is, ahol a fiatalok szakmunkásokká válhatnak: asztalos, szerelő, villanyszerelő, vízvezetékszerelő, fodrász stb. A mikroprojekt és a szakképzés célja a munkahelyteremtés, ami biztosítja, hogy a fiatalok a munkájukból éljenek, és ne kelljen kivándorolniuk vagy NGO-k segélyére várniuk.

„Kenyérosztás” (Sharing Bread) projektünk továbbra is napi egy meleg ételt biztosít 190 egyedül élő nagyon idős embernek. 10 hölgy főz nálunk, és mintegy 20 önkéntes szolgálja föl az ebédet 13-14 óra között. Az időseknél tett látogatásaink során kiderült, hogy egyeseknek segítségre van szükségük a takarításhoz, fürdéshez, a pelenka cseréjéhez vagy a gyógyszeres kezeléshez is. A „Kenyérosztásnak” most gyermeke született: az „Idősgondozás” (Care for the elderly) című projekt, amely ezeket az igényeket elégíti ki.

„Kolibri” (Colibri) projekt: önkénteseink gondoskodnak az Aleppótól 40 km-re fekvő Al-Shahba táborban a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyekről. Hetente kétszer megyünk a táborba, oktatási tevékenységeket szervezünk gyermekek és serdülők számára, kezeljük a betegeket, ételt, higiéniai termékeket és minden szükségeset osztunk, hogy egy kicsit megkönnyítsük a lakóhelyüket elhagyni kényszerült családok életét. A gyermekek öröméhez csak szüleik hálája mérhető.

3-6 éves gyermekeknek szánt projektjeink: „Tanulni szeretnék” (I want to learn) és „Hogyan nőjek föl” (Learn to grow) – teljesen újra kell kezdenünk mindent a járvány miatti megszakítások után.

A „Vetés” (Seed) 25 önkéntese 3 különböző programmal gyerekeknek, kamaszoknak és felnőtteknek nyújt pszichológiai támaszt.

A „Szívből jövő” (Heartmade) továbbra is csodálatos egyedi darabokat készít nőknek, régi ruhák vagy szövetmaradványok újrahasznosításával.

„Vágj és varrj” (Cut and Sew): varrni tanít fiatal lányokat és anyákat. A „Remény” (Hope) angolra tanít, a „Nők fejlesztési programja” (Women’s Development Program) pedig teret biztosít a nők szórakozásának és képzésének. Az „Egy csepp tej” (Drop of Milk) célja, hogy havi tejadagjukat gyerekeknek és csecsemőknek adják. A lakóhelyüket elhagyni kényszerülteket és a helyhez kötött betegeket továbbra is ellátjuk.

A Kék Maristák a 10 évvel ezelőtti konfliktus kezdete óta mindent megtesznek a szenvedések enyhítésére, a családok méltóságteljes életének megteremtésére, az emberek fejlesztésére. Segítjük őket munkát találni, reményt öntünk beléjük, hogy dolgozzanak a megbékélésen és készüljenek a békére. A szíriaiaknak elegük van, és már nagyon várják az alagút végét, hogy normálisan élhessenek. Tíz év hosszú volt, túl hosszú.

Követeljük az USA és az Európai Unió által bevezetett szankciók azonnali feloldását, és középtávon a béke megteremtését, amelynek a szírek közötti párbeszéd eredményeként kell megszületnie.

Az igazságtalan és törvénytelen európai és amerikai büntetőintézkedésektől fojtogatott gazdaság nem tud beindulni. A szankciók szerintük nem érintik a humanitárius segítséget. Megakadályozzák a termékek kereskedelmét és behozatalát, blokkolják az összes szíriai állampolgár pénzügyi tranzakcióit, és megtiltanak minden újjáépítési projektet. Az európai tisztviselők cinikusan azt állítják, hogy a szankciók célzottak, csak a hatalmon lévőket és a háború haszonélvezőit célozzák, és nem befolyásolják a gyógyszerek, orvosi felszerelések vagy élelmiszerek forgalmát. Ez színtiszta képmutatás; ha minden szíriai bankszámlája befagyott, és egyetlen szíriai állampolgár sem tud pénzügyi tranzakciókat végrehajtani, hogyan tudná megvásárolni a mentesített termékeket? Ha tudsz olyan nyugati vállalatot, amely hajlandó ingyen árucikket biztosítani számunkra, mi készen állunk. Rengeteg terméket Törökországból és Libanonból csempésznek, és a feketepiacon horror áron kínálják. Ezzel elszegényítik a lakosságot és gazdagítják a háború haszonélvezőit, ami ellentétes azok céljaival és indítékaival, akik elrendelték a szankciókat.

És ha ez sem lenne elég, az amerikaiak tovább rontották a helyzetet az úgynevezett „Caesar” törvénnyel; ez bünteti a világ összes cégét, amely Szíriával üzletel.

Ezek a szankciók a polgári lakosság elleni kollektív büntetést jelentik, amit a genfi egyezmény emberiség elleni bűncselekménynek minősít. Ennek következménye, hogy a polgári lakosság szenvedését okozza, és nincs hatása sem a háború befejezésére, sem a konfliktus politikai megoldására.

Évek óta több baráti párttal dolgozunk a szankciók feloldásáért. A közelmúltban svájci, francia és angol barátainkkal nyílt levelet írtunk Biden amerikai elnöknek január 20-i beiktatása alkalmából, amelyben kértük a szíriai lakossággal szembeni szankciók feloldását. Hasonló levelet küldtek Macron elnöknek, Merkel kancellárnak, Johnso n miniszterelnöknek és Svájc elnökének.

A nyílt levelet 95 ismert személyiség írta alá: három pátriárka, két volt canterburyi érsek, szenátorok, az angol Lordok Házának tagjai, püspökök, polgármesterek, volt követek és NGO szervezetek igazgatói. A nyílt levelet a médiában is terjesztették. Az intézkedés hozzájárulhat a szíriai konfliktusban résztvevők stratégiájának újradefiniálásához, valamint az embertelen és törvénytelen szankciók feladásához.

Online petíciót is indítottunk, és kérjük barátainkat, hogy aláírásukkal támogassák a szíriai polgári lakosságot sújtó szankciók feloldását: http://chng.it/2mbTFzm2Dp

Ferenc pápa nemrégiben fejezte be történelmi iraki látogatását, amely a szomszédos Szíriához hasonlóan nagy árat fizetett az invázióért, és felosztásért, amelyet hamis ürüggyel éppen azok szerveztek, akik szankciókat vezetnek be és másokat kioktatnak az emberi jogokra. Ferenc pápa folyamatosan hangsúlyozza: „mindnyájan testvérek vagyunk”.

Reméljük, ezt mindazok meghallják, akik ellenségként kezelik Szíriát és a szíriaiakat.

Dr. Nabil Antaki / Kék Marista (Aleppó)

 

Köszönjük, hogy támogatod a szíriai keresztényeket!

CSI adományszámla: OTP Bank

HUF 117 070 24-204 527 08

EUR IBAN HU71 1176 3079 1181 8887 0000 0000

Swift code: OTPVHUHB

 

Kommentáld a cikket

A kommentárt sikeresen továbbítottuk.

A kommentet sikeresen továbbítottuk. Az adminisztrátor ellenőrzése után közöljük.

Szíria Projekt