21. január 2020

Pakisztán: Keresztény újságírónő harca a toleranciáért

Gonila Hassznain keresztény újságírónőt évek óta zaklatják, hogy térjen át az iszlámra. Fiát is kereszténynek regisztrálta, bár a férje muszlim. Helyzete mára annyira elmérgesedett, hogy Gonila hivatása föladására kényszerült. A CSI kérése: támogasd a családot.

pak200102prv

Küldj bátorító üzenetet nekik!

A házaspár helyzete meglehetősen egyedinek számít a túlnyomórészt muzulmán többségű Pakisztáni Iszlám Köztársaságban: a keresztény Gonila Hassznain (született Gill), feleségül ment Hassznain Dzsamil muszlim férfihoz. Mindketten az hitték, hogy ez így rendben is lesz. Ám amikor 2015 januárjában kiderült, hogy a polgári után egyházi esküvőt is tartottak, nemcsak értetlenkedéssel, de nyílt elutasítással kellett szembesülniük.

„Keresztény maradok!”

A rokonság és a környezete egyöntetűen elvárta, hogy a fiatalasszony iszlám hitre térjen, ahogy az szinte törvényszerű keresztény feleségek esetében. Ez nem is volt kérdés számukra. A férjét egy idő után kezdték „kufárnak” (hitetlen) és puhánynak csúfolni, csak mert muszlimként eltűri, hogy a felesége keresztény maradjon. Az a tény, hogy a párnak eleinte gyermeke sem született, újabb előítéletekhez és vádaskodásokhoz vezetett: a rokonok folyton azt vágták Gonila fejéhez, hogy majd csak akkor tud szülni, ha iszlámra tért.

Gonila újságíró, ahogy a férje is, és a hivatásuk gyakorlása közben ismerkedtek meg.

A szúrós megjegyzések azonban nem vették el a kedvüket. Hogy mennyire erős az asszony hite, az megmutatkozott néhány héttel a titkos polgári esküvő után posztolt facebook bejegyzéséből:

„Keresztény vagyok. Kicsúfolhattok. Megkínozhattok. Akár meg is ölhettek. De a hitemet nem vehetitek el.”

Fia a muzulmán apa jóváhagyásával keresztény lett

A keresztény anyának 2018-ban végre fia született, akit Ábrahámnak neveztek el. Gonila és Dzsamil úgy véli, hogy Ábrahám majd felnőttként, maga eldönti, milyen hitet szeretne. A pakisztáni törvények értelmében azonban kötelező föltüntetni a felekezeti hovatartozást a születési anyakönyvi kivonaton és a személyi igazolványban. Dzsamil feleségére bízta a döntést – elvégre kilenc hónapig a szíve alatt hordta a fiukat.

Ábrahámot végül keresztényként jegyezték be.

Gonila telefonon elpanaszolta a CSI-nek, hogy férjét minden oldalról súlyosan támadják. „Hogy teheted ezt a fiaddal? Miért nem állsz végre a sarkadra?” – vetették szemére a hatóságok is. Még azt is megvitatták, hogy a fiú milyen iskolába járjon, és kit fog majd feleségül venni. Gonila fölháborodott: „Előbb csak hagyják, hogy a gyermekem éljen és felnőjön!”

A fokozódó nyomás ellenére a férje mindig mellette állt, mert Gonila iránti szeretete fontosabb számára a vallásnál. Dzsamil szilárdan meg van győződve arról, hogy Isten mindenkit egyenlőnek teremtett, és minden ember tiszteletet érdemel.

Növekvő félelem

Gonilának azonban elege lett az örökös ellenségeskedésből, és nemcsak fölmondott a munkahelyén, de nyilvánosságra is hozta az okokat: „Az emberek tudják meg, milyen nehéz a különböző felekezethez tartozó házaspároknak. Számukra nem létezik tolerancia, az elfogadásról már nem is beszélve.” Az asszonyt rendszeresen életveszélyes fenyegetések érik. Férje biztonsági okokból ideiglenesen nem hagyhatja el a házukat. „Reméljük, hogy a vihar nemsokára elvonul – mondja Gonila. – Ugyanakkor attól tartunk, hogy a fenyegetések növekedni fognak.”

A házaspár a pakisztáni államhoz fordult, hogy védje meg őket és a hozzájuk hasonló családokat.

Gonilát és Dzsamilt elárasztják a média-megkeresések, főleg Indiából, ahol sokan ősellenségnek tartják a pakisztániakat. „Nem adok nekik semmilyen információt, mert tudom, hogy csak a saját céljaikra akarják kihasználni a történetünket” – meséli a fiatalasszony. Ugyanakkor üdvözli azt a tényt, hogy a CSI közreadja a történetüket. Nagyon várja a megígért szolidaritási lapokat: „Most épp nagy szükségünk van az ilyen jellegű ösztönzésre!”

 

Küldj bátorító üzenetet Gonilának!

 

Family Hassnain

House No. 12.

Street No. 6-B

Kot Khawaja Saeed

Gujjar Pura Road

Lahore

Pakistan

 

Dear Gonila, dear Hassnain, dear Abraham,

We are praying for you!

May God bless you.

 

————————–                        ——————————–

Hely, keltezés                                            Aláírás

 

Kedves Gonila, Hassznai és Ábrahám,

Imádkozunk értetek!

Isten áldjon.


Bátorító lap

Szövege legyen minél rövidebb. Ha személyesebbé kívánja tenni, a címzettek még jobban örülnek majd neki. Csak néhány ötlet:

  • Rajzoljon rá valamit.
  • Ragasszon rá egy szép bélyeget / matricát.
  • Válasszon egy bibliai idézetet angolul: bibleserver.com
Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.