05. december 2019

Pakisztán: A blaszfémia törvény áldozatai

Akit Pakisztánban istenkáromlással vádolnak, életveszélybe kerül akkor is, ha a vád abszurd. Sokan – köztük a CSI által támogatott Nabíl Maszih –, ártatlanul börtönben ülnek. A CSI követeli szabadon bocsátásukat és az istenkáromlási törvény felülvizsgálatát.

pak191203prv

A keresztény Nabíl Maszih még kiskorú volt, amikor 2018-ban blaszfémia vádjával tíz év börtönre ítélték. Facebook oldalán egy képet posztolt, ahol a Kába kövön egy disznófej látható.

A fiú szegény családból származik, és iskolába csak a negyedik osztályig járt. Ezért majdnem teljesen írástudatlan és aligha igazodik el a Facebook világában. Nabíl a bíróságon azt vallotta, hogy muszlim haverjai a nevén létrehoztak egy Facebook profilt, és ők tették föl a képet. Ennek ellenére elítélték és eddig három évet letöltött büntetéséből.

A CSI segíti az istenkáromlás törvény áldozatait

Pakisztáni projektpartnerünk édesapjával és bátyjaival meglátogatta Nabílt a börtönben. „Nagyon megdöbbentett, hogy az egész szülőfalum – még azok az emberek is, akikkel évek óta kapcsolatban voltam – ellenem fordult és követelik a halálomat” – panaszolta a fiú. Aggódik a családjáért – azok az emberek, akik így gyűlölik őt, nekik is árthatnak. „Leginkább az fáj, hogy ártatlan írástudatlanként börtönben kell lennem, miközben bűnöző muzulmánok élvezik a szabadságot.” Nabíl magánzárkában van, és csak fél óráig látogathatják.

A CSI nem fogadja el ezt az igazságtalanságot, és kifizeti az ügyvédek díját, hogy az ítéletet a fellebbviteli bíróság előtt megtámadhassák. Emellett fedezzük a család utazási költségeit, hogy láthassák a fiukat. Egyelőre nem kell aggódni Nabíl miatt, mert jelentések szerint jól van.

Blaszfémia vád – fölér egy halálos ítélettel

Az istenkáromlás vádja elegendő ahhoz, hogy egy személyt – és a családját, rokonát, néha még a szomszédokat is – halálos veszélybe sodorjon. A pakisztáni Emberi Jogi Bizottság szerint 1990 óta legalább 70 embert lincseltek meg istenkáromlás bizonyítatlan vádja miatt. Egész lakónegyedeket leégettek.

Az istenkáromlással kapcsolatos állításokkal gyakran visszaélnek, ha meg akarnak szabadulni egy haragostól, meg akarják szerezni a szomszéd földjét, vagy egyéb személyes konfliktus miatt. Sok vád teljesen abszurd; még a szellemi fogyatékkal élők (például Rimsha Maszih) és kiskorúak (például Nabíl) is börtönbe kerülnek.

A Társadalmi Igazságért Központ (CSJ – Centre for Social Justice) jelentése szerint az 1980-as évek óta mintegy 1500 embert vádoltak meg. Ők gyakran vallási kisebbségek tagjai (ahmadisták és keresztények). A pakisztáni büntető törvénykönyv szerint a Korán meggyalázása életfogytig tartó szabadságvesztéssel, Mohamed próféta káromlása pedig halállal is büntethető (295. cikkely b és c pontja).

Ászja Bibi emlékezete

Az istenkáromlás vád legismertebb áldozata Ászja Bibi, akit 2018 októberében engedtek el tíz év börtön után. Közel egy évvel később, 2019 szeptemberében – 18 év börtön után – helyezték szabadlábra a muszlim Wajih ul-Hasszánt.

Mindkettejüket halálra ítélték Mohamed próféta állítólagos káromlása miatt. A Legfelső Bíróság törölte a vádakat. Pakisztánban azonban nem jár kompenzáció az indokolatlan szabadságvesztés évei után.

A gyilkost hősként ünneplik

Ászja Bibi esete is mutatja, mennyire veszélyes lehet az istenkáromlással vádlottak támogatása. Két magas rangú politikust (Szalman Taszír muzulmán kormányzót és Shahbaz Bhatti keresztény minisztert) öltek meg azért, mert követelték az istenkáromlás törvények felülvizsgálatát. Mumtaz Qadrit, az egyik gyilkost 2016. február 29-én kivégezték. Őt ma sok muszlim nagyszerű hősként tiszteli. Tízezrek voltak a temetésén, sírja zarándokhely lett.

A felülvizsgálat elleni erőszak

Az istenkáromlás törvények kritikája a megfélemlítés miatt nagyrészt elnémul. Még a vádlottak ügyvédei is féltik az életükért. Saif ul-Maluk, Ászja Bibi muszlim képviselője is halálos fenyegetéseket kapott. Miután külföldre menekült, a 64 éves ügyvéd visszatért hazájába, hogy más istenkáromlással vádolt keresztényeket védjen. „Inkább meghalok a jó ügyért, mintsem bujkálnom kelljen” – hangoztatta Saif ul-Maluk.

Javaslatok születtek legalább a visszaélés csökkentésére: halálbüntetést kell kiszabni azokra is, akik hamisan vádolnak valakit istenkáromlással. Vagy: egy magas rangú rendőr vizsgálja meg az állításokat, mielőtt az istenkáromlással kapcsolatos panasz beérkezik. A pletykák, hogy az istenkáromlásra vonatkozó törvényeket felülvizsgálják, erőszakos tömegtiltakozásokhoz vezetnek.

Imádkozz és tiltakozz

Kérjük kedves Támogatóinkat, imádkozzanak azért, hogy a hírhedt blaszfémia törvény ne szedjen újabb áldozatokat. Ugyanakkor fölszólítjuk Imrán Khan pakisztáni miniszterelnököt, vessen véget az istenkáromlással kapcsolatos törvényekkel való visszaélésnek és rendelje el felülvizsgálatukat.

A CSI köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik szolidaritást vállalnak az ártatlanul üldözött pakisztániakkal.

 

Követeld a blaszfémia törvény felülvizsgálatát!

 

Tiltakozó lap:

Mr Imran Khan Niazi
Prime Minister of Pakistan
Prime Minister’s secretariat
Islamabad
Pakistan

 

Your Excellency,

 

In September 2019 the Supreme Court lifted the death sentence against Wajih-ul-Hassan. He had spent 18 years in prison for alleged blasphemy although he was innocent of the charge. Asia Bibi spent 10 years in jail on the same charge – innocent too. It is a matter of great concern to me that innocent individuals can be locked away for years in a country like Pakistan, a state under the rule of law.

I am making an urgent appeal to you not to allow blasphemy charges to be misused in order to remove unwanted individuals. If charges of blasphemy are brought they must be dealt with quickly. People who have done no wrong should not waste years of their lives behind bars but should be allowed to make a useful contribution to Pakistani society.

 

Yours sincerely

 

———————–                                     ————————————

Hely, keltezés                                                Aláírás

 

2019 szeptemberében a Legfelső Bíróság hatályon kívül helyezte Wajih ul-Hasszán halálos ítéletét. 18 évet töltött börtönben istenkáromlás bizonyítatlan vádjával. Ászja Bibi 10 évig volt ártatlanul börtönben. Aggasztó, hogy egy olyan alkotmányos államban, mint Pakisztán, ártatlan embereket évekig bezárhatnak.

Felszólítom Önt, biztosítsa, hogy az istenkáromlással kapcsolatos vádakkal ne lehessen többé visszaélni azért, hogy megszabaduljanak népszerűtlen személyektől, és hogy az istenkáromlási büntetőeljárások gyorsan megoldódjanak. A feddhetetlen állampolgárok nem töltenék életük jelentős részét rács mögött, hanem hozzájárulhatnának a pakisztáni társadalom jólétéhez.

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.