24. szeptember 2018

Nigéria: 235 keresztényt mészároltak le

Az iszlámista fulani milicisták 2018. június végén 235 ártatlan embert – köztük sok nőt és gyermeket – öltek meg Plateau szövetségi államban. A CSI jelen van a helyszínen, hogy gondoskodjon a sérültekről és a belső menekültekről.

nig180903prv

Találkozás a túlélőkkel

A CSI munkatársai – Franco Majok és Joel VanderSpek – 2018. június végén egy kórházban meglátogatták az iszlámista támadás áldozatait. Az ápolók a 10 éves Josephhez vezették őket. A gyerek édesanyjával és a nővérével épp otthon tartózkodott, amikor megtámadták a falujukat. Pánikba esve gyorsan bezárták az ajtót, és elbújtak a házban. De az iszlámista fulaniak betörték az ajtót és fölgyújtották az épületet. Amikor Joseph kimenekült a halálos lángok martalékából, és kimászott a romok közül, a fulaniak rálőttek, és a fején megsebesítették egy bozótvágó késsel, majd otthagyták meghalni. A fiú túlélte a borzalmas támadást, de édesanyja és a nővére élve elégett a lángokban.

A falvakat holttestek borítják

Ez volt a fulanik egyik legsúlyosabb támadása a keresztények ellen. A nehézfegyverzettel fölszerelt iszlámista nomádok 2018. június 21-22-én 235 keresztényt – köztük sok nőt és gyereket – mészároltak le a közép-nigériai Jos várost övező településeken. Egyedül a porig égetett Nghar faluban 70 tetemet számoltak össze a segélyszervezetek tagjai. Jol településen és a környékén több mint 350 parasztházat romboltak le, ahonnan tömegével menekültek a sebesültek Josba. A város egyetlen kórházába 150 sérültet szállítottak be. Öt gyereket életveszélyes nyaki vágott sebekkel hoztak be, mert a fulanik le akarták fejezni őket.

A templomban lövöldöztek

A 10 éves Glória (Gana Ropp falu) épphogy túlélte a támadást. Sikerült elfutnia a házból, amikor az első lövések eldördültek, de a bátyját és a nővérét lelőtték. A kislány a golyózápor elől a templomban keresett menedéket.

Miközben bent halálosan kimerülten búvóhelyet keresett, hirtelen hangos durranás hallatszott, majd éles fájdalmat érzett a karjában és a lábában. Egy puskagolyó eltalálta. Glória a padlóra zuhant, és csak a falubelieknek köszönheti az életét. A 10 éves kislányt ők vitték be Jos egyetlen kórházába, ahol borzalmas fájdalmai ellenére sem vesztette el a bátorságát: „Bízom Istenben, hogy megment engem” – mondta a CSI munkatársainak.

De Jerry és Rachel is hálás Istennek, hogy négy gyermekükkel együtt túlélték a fulaniak vérengzését. Halálos fenyegetéseket kaptak, mert szemtanúi voltak, ahogy az iszlámisták lemészárolják a szomszédaikat, de nekik sikerült bemenekülni a házukba. „Kétségbeesetten imádkoztam Istenhez, hogy segítsen elbújni vagy mentsen meg valahogy” – mesélték a CSI-nek.

Jerry megpróbálta bereteszelni az ajtót, de a fulaniak gyorsabbak voltak. „A négy gyerekem az ágy alá bújt, és halálfélelemben várták, mi történik.” Az öt – dorongokkal, macsétékkel és puskákkal – fölfegyverzett fulani pásztor berontott a házba. „Persze megtaláltak a feleségemmel együtt, és leszúrtak minket. Mivel azt hitték, meghaltunk, otthagytak, majd ahogy jöttek, és eltűntek.”

CSI gyorssegély

A túlélők szenvedései leírhatatlanok. A keresztényeket megsebesítették és megcsonkították. Sokan mindenüket elvesztették. A súlyosan sérülteknek fogalmuk sincs róla, miből fizetik ki a kórházi ápolás költségeit. A fulaniak mindenütt fölégették a házakat, pajtákat, csűröket és istállókat. Vak dühükben mindent megsemmisítettek vagy elraboltak

A CSI napokon belül a helyszínen volt, és gyorssegélyt osztott a rászorulóknak: rizst, kukoricát, levesport, főzőolajat, sót, tejport, cukrot, szappant, tűzifát és matracot. A sérültek ápolási költségeit is kifizetjük.

A szavakat tetteknek kell követniük!

A nigériai keresztények évek óta ki vannak téve az iszlámista erőszaknak. A Boko Haram terroristái, a fulanik és más iszlámista csoportok el akarják űzni őket Nigériából. A Boko Haram és a fegyveres fulanik az utóbbi években több mint 20 ezer – túlnyomórészt keresztény – nigériait gyilkoltak meg.

A túlélők újabb iszlámista támadásoktól rettegnek. Félelmük jogos: sem a nigériai kormány, sem az ENSZ nem védi meg őket – ez eddig is nyilvánvaló volt.

A keresztények szabad prédát jelentenek az iszlámistáknak.

Muhammadu Buhári elnök maga is fulani származású, és bár elítélte a Plateau szövetségi államban elkövetett mészárlást, és megígérte a tettesek megbüntetését, az eddigi tapasztalatok alapján szavait nem követték tettek.

Sokan olvasnak – a CSI cselekszik! Ez a jelmondatunk. Köszönjük, hogy támogatod a CSI nigériai keresztényeknek nyújtott gyorssegélyét!

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.