24. szeptember 2018

Kína: Szabadságot Cui Tai püspöknek!

A hongkongi székhelyű katolikus Iustitia et Pax (Igazság és Béke) Bizottság követeli a meghurcolt főpap azonnali szabadon bocsátását. Cui Tai Xuanhua (Hopej tartomány) segédpüspöke. A kínai földalatti katolikus egyház tagja 2018. április közepén nyomtalanul eltűnt, miután a rendőrség letartóztatta. Holléte ismeretlen.

HONG_KONG-_Zen_Cui_Tai

Augustin Cui Tai éveket töltött átnevelő kényszermunkatáborokban, majd házi őrizetben, csak mert nem volt hajlandó belépni a Peking által létrehozott szakadár Kínai Katolikus Hazafias Szövetségbe, amelyet a Szentszék nem ismer el. Tai 2013-ban lett a kínai földalatti katolikus egyház püspöke, amit viszont a kommunista ország soha nem ismert el.

április közepén kormánytisztviselők jelentek meg a lakhelyén, és elvezették a főpapot, akiről azóta nincs hír. Cui Tai számos alkalommal követelte a vallás- és lelkiismeretszabadság betartását hazájában, és tiltakozott a kommunista Kínai Népköztársaság elnyomó valláspolitikája ellen, amiért 1993 óta többször bezárták „illegális hittérítés” vagy „illegális vallási gyülekezetek szervezése” címén. Bár a 2017 óta eltelt 11 évet szinte megszakítás nélkül átnevelő táborokban, börtönökben vagy házi őrizetben töltötte, bírósági ítéletet soha nem hoztak ellene. Legtöbbször titkos helyeken, nemegyszer hotelekben tartották fogva, sőt kényszerutaztatták nyomozók kíséretében, és sem a papjai, sem a hívei, de még a családtagjai sem tudták, hol lehet. Először a kínai holdújév alkalmából, 2018. február 16-án engedélyezték neki, hogy rövid időre meglátogassa a nővérét. Amikor szabadlábon volt, akkor is megfigyelték a titkosszolgálat emberei. Ezek az intézkedések egyaránt sértik a nemzetközi jogot, és a kínai alkotmányt.

Cui Tai püspök – aki mindig szerényen élt – egészségi állapota az utóbbi hónapokban sokat romlott, majd drámaira fordult. „Nagyon aggódunk érte, és határozottan elítéljük a pekingi kommunisták jogsértéseit, valamint a polgárok vallásszabadsághoz fűződő jogainak semmibevételét” – áll a Hongkongban kiadott nyilatkozatban. A Joseph Zen Ze-kiun bíboros, Hongkong nyugalmazott érseke által is aláírt fölhívás követeli a földalatti egyház püspökének „azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását”, továbbá, hogy a „kormány garantálja Cui Tai személyes biztonságát és orvosi ellátását”.

A nyilatkozat követeli az alábbi egyházi személyek szabadon bocsátását is:

  • James Zhu Zhimin püspök és
  • Liu Honggen (Baoding egyházmegye, Hopej tartomány).

Augustin Cui Tai 1950-ben született Zhangjiakouban (Hopej tartomány). A baodingi szemináriumban végzett 1990-ben, majd Cosma Shi Enxiang, Yixian (Hopej) földalatti egyházának püspöke szentelte föl, aki szintén nem volt hajlandó csatlakozni a Peking által felügyelt Kínai Katolikus Hazafias Szövetséghez. A kommunista hatóságok 2015-ben – tőlük szokatlan módon – bejelentették az akkor 94 éves Cosma Shi Enxiang püspök – aki 1995-2015 között Yixian megye apostoli kormányzója volt – halálát. Shi több mint 40 évet senyvedett borzalmas körülmények között a hite miatt a hírhedt kínai laogai (kényszermunkatábor rendszer) mélyén. Shi Enxiang illegális katolikus egyházi társával, Zhu Zhimin püspökkel közösen – akinek a hollétéről 1996 óta nincs információnk – 2011-ben megkapta az AsiaNews katolikus hírügynökség „Év Embere” díját. Az akkor 77 éves Zhimin püspököt 1997. október 7-én vették őrizetbe. Azóta mindössze egyszer látták egy kórházban, ahol a szemét operálták meg. Ha még ma is életben van, akkor mostanában töltötte be 97-ik évét.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.