24. április 2019

Kína: Az illegális katolikus egyház újabb két papját hurcolták el

A kínai kormány a 2018-as Vatikán-Peking közötti ideiglenes szerződés ellenére tovább üldözi a földalatti katolikus egyházat. Közvetlenül 2019 húsvét előtt Kanszu és Hebei tartományi kormányának emberei elhurcolták a Rómahű illegális katolikus egyház két papját.

A-Hebei-tartományban-lerombolt-templom-romjai.
  • Paul Zhang Guangjun atyát Xuanhua (Hopej egyházmegye – Hebei tartomány) 2019. április 14-én megverték és elrabolták a biztonsági szolgálat tisztjei. A papot szállító autót föltartóztatták a Public Security Bureau tagjai, Zhangot társaival együtt kirángatták a kocsiból, megverték őket, majd az atyát magukkal vitték.
  • Hong Wanxi atyának (Lanzhou egyházmegye – Kanszu tartomány) el kellett hagynia a templomát és szintén április 14-én visszadeportálták szülőfalujába a United Front Department (UFWD) A UFWD és a Religious Affairs Bureau mintegy 10 tisztviselője, rendőrökkel megerősítve betuszkolta egy autóba és a 330 km-re lévő Shandan megyében található faluba szállították. Kanszu tartomány a kínai anyanyelvű muszlimok, a hujok egyik központja.

Zhang atya már Hopej egyházmegye harmadik földalatti egyházhoz tartozó papja, akit egy hónapon belül zaklattak a hatóságok. Korábban Augustin Cui Tai püspököt és Zhang Jianlin atyát tartóztatta le a kommunista kormány. Mindkét pap – a fenyegetések és zaklatások ellenére – megtagadta a csatlakozást a Peking által támogatott Katolikus Hazafias Szövetséghez (CPCA). Jelenlegi hollétükről nincs hír.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.