08. október 2019

Kína: A kínai álom kiábrándító valósága

A Kínai Kommunista Párt Kína és a kínai nép istenévé akar válni, ám, ahogy a Bibliában olvasható, kizárólag Isten az Isten.

Wang-Yi-lelkész-tábláján-a-felirat-„Imádkozzatok-a-nemzetért”

Mao Ce-tung – a Kínai Népköztársaság teljhatalmú vezetője annak megalapításától haláláig – kommunista világtökéletesítő téveszméje korszakos halált hozott Kínára. 30–40 millió ember halt éhen az úgynevezett kulturális forradalom (hivatalos nevén Nagy Proletár Kulturális Forradalom), vagyis a Mao által kezdeményezett hatalmi harc idején 1966-1976 között. A túlélők gyakran maradandó fizikai és mentális sérüléseket szenvedtek. 22-30 millió embert üldöztek, bebörtönöztek vagy deportáltak „vidékre” átnevelés céljából.

Mao meglovagolta a forradalmi ifjúság vak dühét, amely magas rangú pártfunkcionáriusokat is eltalált – köztük Hszi Csin-ping „örökös” elnök apját, akit „deviánsként” megfenyegettek, letartóztattak és megaláztak. A pokol elől évekre vidékre kellett menekülnie. Hszi Csin-ping ennek ellenére hű maradt a párthoz, és túlságosan is alkalmazkodó stratégiát választott, miközben fölemelkedett. Ma Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkár, Maóhoz hasonlóan államvezető. Rendszerének alapja a konformizmus és az ellenőrzés, vagyis elnyomás.

Hszi a kommunista párt uralmának fönntartására és biztosítására 2012-ben a nacionalizmus új gyógyszerével váltotta föl a kimerült ideológiát. Célja Kína „újjászületése” jólétben és gazdasági fölemelkedésben (a „megaláztatás” évszázada után) és a kínai társadalom „harmonizálása”. Az erőforrások totális kiaknázása az emberek totális ellenőrzésével, a jutalom és büntetés, megfigyelés és indoktrináció (befolyásolás, erőszakos ráhatás) a digitális rendszerek eszközével.

Washington 2018. október 7-én tiltólistára tett 28 kínai nagyvállalatot és más szervezetet, melyek részt vesznek a muszlim ujgur kisebbség elnyomásában.

A listán szereplők közvetve vagy közvetlenül felelőssé tehetők a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgur és más muszlim kisebbségek elnyomásáért. A feketelistán szerepel többek közt a kínai állam tulajdonában lévő Hikvision (a világ egyik legnagyobb robotika, szoftver és megfigyelőberendezés-gyártója), a Dahua Technology (megfigyelő rendszerek fejlesztése) és a Megvii Technology (mesterséges-intelligencia, és arcfelismerő rendszerek előállítója). Az említett cégek az úgynevezett deep learning (mélytanulás, gépi tanulási módszer) alkalmazásával is foglalkoznak.

Ezek az algoritmusok megmutatják a közösségi médiában, hogy kit ismerhetünk, segítenek leolvasni az ujjlenyomatunkat, sőt fölismerik az arcunkat. A deep learninget a kínai hatóságok fölhasználják a képfeldolgozás területén a kínai állampolgárok mindennapi viselkedésének elemzésére és pontozására anélkül, hogy azok tudnának erről. Ezekkel a módszerekkel figyelik meg a templomokat és a lágereket is. Idősorokra vetítve az algoritmus múltbeli mintázatok alapján 70-90%-os találati aránnyal jelzi előre a következő értékeket. A „súlyosan megbízhatatlan entitásokat” összegyűjtik, akár a nemzetbiztonság veszélyeztetésével is megvádolhatják, és ennek megfelelően megbüntethetik őket.

A Kínai Népköztársaság 1982. évi alkotmányának 36. cikke – a kínai kulturális forradalom rettenetes üldözéseit követően – kimondja ugyan a vallásszabadságot, de ugyanitt tér ki arra a szöveg, hogy a közrendet megzavaró tevékenység, a polgárok egészségkárosodása és az állami oktatási rendszerbe történő káros behatolás ellen a hatóság fellép. 

Az 1,4 milliárd kínai lakos között 97 millió a keresztény, akiknek az utóbbi időben, Hszi Csin-ping elnöksége alatt megújult erővel, több templomát lebontották, akiknek a felekezeteit üldözik, egyházát megosztják, lelkipásztorait börtönbe vetik és megkínozzák. Az ateista-kommunista hatalom az egész országra kiterjedő besúgóhálózatot tart fenn, amely a tiltott keresztény egyházak működéséről jelent, állandóak a hatósági zaklatások, gyerekeket lehet elvenni a szülőktől, ha azok nem kívánatos vallási tevékenységet folytatnak, rendszeresek az útlevél-elkobzások, az ujjlenyomatok és egyéb biometrikus adatok rögzítése, továbbá – saját költségből – arcfelismerő kamerák telepítésére kötelezik az egyes egyházakat, felekezeteket.

Huang Hsziaoning lelkipásztor azt mondta, hogy „a Kínai Kommunista Párt Kína és a kínai nép istenévé akar válni, ám, ahogy a Bibliában olvasható, kizárólag Isten az Isten”.

Peking már régóta szeparatizmussal és iszlám terrorizmussal vádolja a hszincsiangi ujgur kisebbséget.

Kína zsarnokai soha nem elégedtek meg polgáraik rabszolgává tételével. Mindig megpróbálták „fejükbe verni eszméiket és belülről irányítani őket”.

A Kínai Népköztársaság önmagában egy rossz „álom”.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.