11. április 2018

El akarják űzni hazájából a lelkészt

Az iráni hatóságok el akarják űzni hazájából Victor Bet Tamraz lelkészt. Őt magát, feleségét és keresztény barátaikat is azzal vádolják, hogy „tevékenységükkel veszélyeztetik a nemzetbiztonságot”.

sui160981

„A titkosszolgálat 2009 óta már több alkalommal arra akart kényszeríteni, hogy hagyjam el a hazámat – meséli Victor Bet Tamraz lelkész. – De én mindig csak azt mondtam nekik, hogy maradok.” Az asszír pünkösdista gyülekezetnek több mint tíz lelkésze volt. „Ma már mindannyian külföldön élnek” – mondja Victor, aki 2009 márciusáig a közösség egyetlen fölszentelt lelkésze volt. A hatóságok ekkor elrendelték a gyülekezet megszüntetését.

Mindenétől megfosztották

A lelkészt meg akarták félemlíteni. Egy napon váratlanul 25 biztonsági tiszt jelent meg a lakásán. „Hét órán át zaklattak, és átkutattak mindenemet.” Amikor éjfél felé távoztak, rá sem lehetett ismerni a lakásra: „Elvittek mindent, az összes ingóságomat: több mint ezer könyvemet, a keresztény irodalmat, a farszi nyelvű bibliámat, a családi emléktárgyainkat, a hivatalos dokumentumainkat, a bankszámlakivonatokat, készpénzt, sőt még a műholdas televízió antennáját is.”

67 nap magánzárka

A kihallgatás több mint egy évtizede a lelkész mindennapi életének része, és általában még aznap hazaengedik. De 2014. december 26-án nem így történt. A házában tartott karácsonyi istentiszteleten civil nyomozók vegyültek a hívők közé. Mindenkit átvizsgáltak, a bibliákat, mobiltelefonokat és a személyi igazolványokat elkobozták.

A hívők többségét elengedték, de a lelkészt egy fiatalemberrel együtt letartóztatták. Victor Tamraz 67 nap magánzárkát kapott, de később nagy összegű óvadék ellenében hazaengedték. „A zárkámban éjjel-nappal égett a villany – emlékszik vissza a gyülekezetvezető. – Ha mosdóba akartam menni, csöngetnem kellett, ezután 15 percig várattak. Ha orvosra volt szükségem, csak tíz nap elteltével jutottam hozzá.” A szükséges gyógyszereket viszont mindig időben magkapta. „A legelviselhetetlenebb mégis a magány volt, mert még az ügyvédemet sem engedték be hozzám.”

A lelkészt hittérítéssel, illegális házi istentiszteletek szervezésével, biblia nyomtatással és terjesztéssel vádolják. Ráadásul az ügyészek azt is a szemére vetik, hogy orvosnak adta ki magát, mert betegekért imádkozott. 2017 júliusában meghozták az elsőfokú ítéletet: Victor Tamrazt 10 év börtönre ítélték és emellett 2 év utazási tilalommal sújtották, ami ellen peresze föllebbezett.

Az egész családját zaklatják

A titkosszolgálat a családját sem kíméli. Victor feleségét, Shamiram Isavi Khabizehet szintén kihallgatták. Az Iszlám Forradalmi Bíróság szerint „külföldi szemináriumokon vett részt és tevékenysége veszélyezteti a nemzetbiztonságot”. A lelkész lánya 2010 végén Svájcba menekült, ahol menedékjogot kapott.

Ramil Bet Tamrazt, a házaspár fiát 2016. augusztus 26-án négy keresztény társával együtt őrizetbe vették egy pikniken. A szülők többszöri érdeklődésük ellenére napokig nem kaptak semmi választ arra, hogy mi történt velük.Ramil csak 2016. szeptember 7-én hívhatta föl a családját. Ekkor tudta csak elmondani, hogy a rosszhírű Evin börtön magánzárkájában tartják fogva, és folyamatosan kihallgatják. Kaució ellenében is csak egy hónap múlva szabadult. A fegyházban azt sem mondták meg neki, mivel vádolják. Csak később emeltek ellene hivatalosan is vádat: ez szintén a már jól ismert „nemzetbiztonság veszélyeztetése, házi istentiszteletek szervezése, az édesapja prédikációinak terjesztése és hittérítő tevékenységének segítése” volt.

Az üldözés anyagi nehézséggel jár

„Az iráni hatóságok politikai nyomás alatt tartanak – mondja a lelkész. – Azt hiszik, jó kapcsolataink vannak olyan külföldiekkel, akik szemben állnak a teheráni kormánnyal.” Ha a hatóságok látnák azokat a facebook bejegyzéseket, ahol azt írják, hogy 20 millió iráni akar kereszténységre térni, sajnálhatnánk az iráni keresztényeket.A teheráni kormány kíméletlen föllépése miatt sok fenyegetett keresztény egzisztenciája kerülhet veszélybe. Victor lelkész fia, Ramil Bet Tamraz is a hite miatt vesztette el az állását. Ugyanez történt két másik vádlott feleségével is, ahol a titkosszolgálat emberei szintén beavatkoztak.Tiltakozásunk ráébreszti az iráni hatóságokat, hogy a külföld odafigyel, mi történik Victor Bet Tamraz lelkésszel, a családjával és vádlott társaival. Imádkozzunk értük, hogy legyen erejük továbbra is kitartani a bajban.

https://www.youtube.com/watch?v=QcfNDf5Xyc8

 

 [wly_donate id=’6122′]

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.