24. szeptember 2018

Irán: Az aggodalom már kevés

Shamiram Isavi Khabizeh – Victor Bet Tamraz iráni lelkész felesége – már túl van egy kiábrándító bírósági tárgyaláson, és most újabb meghallgatására vár. Családja az érte aggódók közbenjárását kéri.

Shamiram-Isavi-Khabizeh

Három órán keresztül hullottak fejére az alaptalan vádak – és még csak meg sem szólalhatott. Shamiram Isavi Khabizehnek némán kellett állnia a bíró előtt. Victor Bet Tamraz asszír lelkész feleségét 2018. január 6-án öt év börtönre ítélték a „nemzetbiztonság veszélyeztetéséért, és a kormány ellen elkövetett bűncselekményekért”. Ezt azzal indokolták, hogy állítólag keresztény kisközösségeket szervezett, külföldi szemináriumon vett részt, és egyházi vezetőket illetve lelkészeket kémkedésre buzdított.

Szabadlábon – de meddig?

Az asszony lelkész férje 2017. július 4-én hasonló vádak alapján tíz év börtönt kapott. Tamraz fellebbezését 2018. április 25-én tárgyalták. Feleségével ellentétben őt nem alázta meg a bíró, sőt föl is szólalhatott a saját védelmében.

Végül nagy összegű óvadék ellenében mindkettejüket kiengedték a vizsgálati fogságból. A sorsuk azonban bizonytalan.

Istenben bíznak

A házaspár Isten kezében tudja magát, és szilárdan bíznak benne, hogy Isten végül igazságot nyújt nekik, és megvédi a keresztényeket. „A szüleim nem aggódnak maguk miatt – mondta Dabrina Schwan, a lányuk, aki jelenleg Svájcban él. – Bármi történjen is velük, legyen az jó vagy rossz, ők Istenben bíznak.” De nagyon elkeseríti őket a tudat, hogy nem találkozhatnak keresztény hittestvéreikkel és nem ünnepelhetnek együtt velük.

Hadi Asgari újra szabad

A Tamran házaspár ügyével összefüggésben szintén súlyos börtönbüntetést kapott az iszlámról kereszténységre tért Amin Afshar Naderi és Hadi Asgari. Mindenesetre jó hír, hogy Asgari 19 havi elzárás után, 2018. április 11-én – óvadék ellenében – távozhatott a vizsgálati fogságból.

  1. június 18-án azonban kihallgatták Ramil Bet Tamrazt, a házaspár fiát.
  2. július 22-én ismét őrizetbe vették Juszuf Nadarkani lelkészt, aki társaival, Mohammadreza Omidival, Yasser Mossayebzadehhel és Saheb Fadaieval együtt 2017. július 6-án tíz év börtönt kapott a „házi istentiszteleti mozgalom és a cionista kereszténység népszerűsítéséért”. A határozatot Nadarkani fellebbezési kérelmének 2017. decemberi tárgyalását követően 2018. májusban adták át az ügyvédjének.

Az elkövetkező hetekben pedig további bírósági meghallgatások várhatók.

Óvatos reményre ad okot, hogy Iránban az utóbbi években nem született halálbüntetés ilyen esetekben, de az áttértekre nehezedő nyomás nem csökken. Egyedül 2016-ban legalább 193 keresztényt – köztük sok megtértet – börtönöztek be Iránban. És végül egy sokatmondó adat: 2017. április-június között mindössze egyetlen bíró legalább 16 keresztényre 5-10 évnyi börtönt szabott ki.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.