Fulani állattartók keresztény földműveseket ölnek

Iszlámista fulanik 2020. december 17-22. között több keresztény falut támadtak meg Kaduna szövetségi államban (Észak-Nigéria).

Fulani-herdsmen-1

Iszlámista fulanik 2020. december 17-22. között több keresztény falut támadtak meg Kaduna szövetségi államban (Észak-Nigéria). A szélsőségesek megöltek 33 keresztényt, elpusztítottak 18 házat és elűztek több mint 2500 lakost. Zangon-Kataf körzetben (Kaduna déli részén) egy támadás után 2500 keresztény nő és gyerek került menekülttáborba. Aggasztó a rajtaütések növekvő száma is. Ali Buba Lamido anglikán püspök kijelentette: „Az emberrablások napirenden vannak. A fegyveres fulanik már a biztonságiak orra előtt nyomulnak be a házakba, azok meg csak tétlenül szemlélik az eseményeket.”

Middle Belt (Közép-öv) hatalmas sávja – amelyet nagyrészt eltérő kultúrájú etnikai kisebbségek laknak – szabályosan kettészeli Nigériát. A muzulmán fulani pásztorok gyilkolják és kiűzik a keresztényeket az övezetből. Az északról délre vándorló fegyveres nomád fulanik óriási veszteségeket okoznak a helyi állattenyésztőknek és földműveseknek. A keresztények rettegnek, mert a muszlim Muhammadu Buhári elnök kormánya gyakorlatilag megengedi a fulaniknak a szabad földfoglalást. „A fölfegyverzett fulani állattartók tomboló erőszaka és a mezőgazdasági területek tönkretétele Middle Beltben akkora probléma lett, amelyet valahogy kezelnünk kell” – nyilatkozta már évekkel ezelőtt a benini egyház (Dél-Nigéria) Justitia et Pax Bizottsága.

A több mint 200 milliós Nyugat-Afrikai ország népessége vallásilag szinte pontosan elkülönül: az északi rész kevés kivétellel muszlim, dél pedig döntően keresztény. Ez az északon élő keresztény kisebbség sebezhetőségének fő oka. Aki tud közülük, délre menekül, ahol eddig biztonságot talált. A Boko Haram terrorszervezet iszlámistái viszont ma már behatolnak Dél-Nigériába is, hogy ott újabb polgárháborút szítsanak.

Köszönjük, hogy támogatod a nigériai keresztényeket!

CSI adományszámla: OTP Bank

HUF 117 070 24-204 527 08

EUR IBAN HU71 1176 3079 1181 8887 0000 0000  

Swift code: OTPVHUHB

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.